SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mleko serwatkowe

  • BIAŁKA - przewodnik

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] ich trawienie i wchłanianie). Białka serwatki w naturalnej postaci mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby nie tolerujące laktozy (cukier mleczny) i uczulone na mleko. Fizjologiczna nietolerancja laktozy dotyczy około 30% populacji i objawia się zaburzeniami przewodu pokarmowego po spożyciu mleka krowiego. Izolat białka serwatkowego, [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 17354 Data: 2008-11-02 16:45:52 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Białka serwatkowe jako czynnik budulcowy mięśni

    Temat
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    Białka serwatkowe jako czynnik budulcowy mięśni Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Dla osób uprawiających sporty siłowe najistotniejszą kwestią jest to, aby w organizmie cały czas miał miejsce pozytywny bilans azotowy. Oznacza to, iż ilość białka dostarczanego do organizmu powinna przekraczać ilości białka rozkładanego. Jest to bardzo ważne [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-01-06 11:16:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • NIE TYLKO O BIAŁKACH SERWATKOWYCH

    Temat
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    [...] a później, po okresie laktacji, teoretycznie juz tego nie potrzebujemy. Jednakże to właśnie Homo sapiens wymyślił sobie, że przez cały okres życia dorosłego będzie pił mleko od innego ssaka. Mamy trzy rodzaje niedoborów laktazy: pierwszy z nich do ciężka postać wrodzona u noworodków, druga to wtórna wynikająca z uszkodzenia kosmków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2192 Data: 2015-02-24 09:07:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Fałszowane odżywki białkowe cześć 2 Dr inż. Maciej Nastaj

    Temat
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    [...] procesy termiczne (pasteryzacja, sterylizacja), czyli procesy nieodzowne w dzisiejszym mleczarstwie, zapewniające bezpieczeństwo mikrobiologiczne mleka. Bezwzględnie każde mleko trafiające do przerobu do zakładu mleczarskiego jest poddawane wspomnianym zabiegom. Kompleksy te tworzą się już w temperaturze 60°C. Następuje wówczas rozfałdowanie [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-07-14 11:53:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] białka mleka - najczęsciej spotykanego biłka. Bialko mleka - tuz po 'wyjęciu' z krowy - zwiera ok.3,4% bialka (dla ciekawosci podam że ludzkie ma ok.1%). Tak wiec mamy mleko od krowy. W tym mleku mamy bialko serwatkowe ktore zajmuje ~20% i mamy kazeine ktora zajmuje ~80% (u czlowieka 60:40). Na pólkach sklepowych najczęściej spotykamy [...]

    Odpowiedzi: 44 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-04-03 04:04:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • odżywki wysokobiałkowe

    Temat
    Iron Horse Series

    [...] stanowią pozycję marginalną, ze względu na ich znikomy udział w ogólnej masie białek serwatkowych. Pewien odsetek społeczeństwa posiada swoistą alergię na mleko krowie. Podstawowymi czynnikami alergizującymi mogą być : laktoza oraz znacznie rzadziej laktoglobulina. Spójrzmy jak powyższy problem jest rozwiązany przez firmy [...]

    Odpowiedzi: 36 Ilość wyświetleń: 14156 Data: 2008-05-29 17:06:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Odżywki białkowe - charakterystyka

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] stanowią pozycję marginalną, ze względu na ich znikomy udział w ogólnej masie białek serwatkowych. Pewien odsetek społeczeństwa posiada swoistą alergię na mleko krowie. Podstawowymi czynnikami alergizującymi mogą być : laktoza oraz znacznie rzadziej laktoglobulina. Spójrzmy jak powyższy problem jest rozwiązany przez firmy [...]

    Odpowiedzi: 48 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-01-22 10:13:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] przez nich spożywana. „Rekordziści” dodają sztucznych środków zagęszczających podwyższających zawartość węglowodanów nawet do 18% a obniżają zawartość białek nawet do 2,5% (mleko przypominam zawiera około 3,2% białka). A więc pijąc jogurt pijemy rozcieńczone mleko „naładowane” węglowodanami. Kaloryczność takiego produktu (kubeczek 250 g) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-06-30 10:43:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • gainery w praktyce

    Temat
    Iron Horse Series

    [...] emulgatory, które zapewnia odpowiednie rozmieszanie się wszystkich składników gainera: węglowodanów, białek, tłuszczu - w rozpuszczalniku, jakim może być woda lub mleko. Jednak taki produkt jest już znacznie droższy, tym samym jego sprzedawalność jest o wiele mniejsza niż tanich gainerów opartych na [...]

    Odpowiedzi: 82 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-05-04 22:00:40 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] (8,5%) , karmel (6,4%) , cukier, zhydrolizowany gluten pszenny, olej palmowy, kreatyna (1g/baton), lecytyna sojowa, aromat, sól, kofeina (83mg/baton). Zawiera alergeny: mleko, pszenica, gluten, soja, ryż. Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych i innych orzechów oraz nasion. Zalecane dawkowanie W celu uzupełnienia glikogenu: Spożywać [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 7319 Data: 2012-06-10 12:55:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Fałszowane odżywki białkowe? cześć 3

    Temat
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    Fałszowane odżywki białkowe? cześć 3 Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Pisząc o jakości odżywek należy pamiętać o prawidłowej interpretacji otrzymanych wyników i unikaniu błędów przy ich podawaniu. Częstym błędem jest mylne określanie zawartości białka, poszczególnych rodzajów stosowanych białek lub profilu aminokwasowego. Podając te wielkości [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-07-15 10:27:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] vitalmax, kaizen itp. itd) NAJCZĘSTSZE OSZUSTWA NA AUKCJACH INTERNETOWYCH: Klasyka - bezwartościowy rolmlecz, dobry dla trzody chlewnej - nigdy dla sportowców! Rolmlecz lub mleko w proszku- w innym opakowaniu, fikcyjny skład (wydrukowany), maksymalnie 13% białka, brak producenta, atestu, kodu kreskowego. Wg opisu ma mieć 70 lub więcej % białka - [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 8830 Data: 2008-09-26 14:01:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] niewątpliwie skończyło by się oponką na brzuchu. Co to jest Laktoza znajdziesz Tutaj - http://www.sfd.pl/Laktoza-t221595.html , http://www.sfd.pl/D_Szuka%C5%82a_%2D_Laktoza_mleko_itp-t70778.html Także wystrzegajcie się kupna na Allegro pseudo białek typu „Rolmlecz" i uważajcie kupując firmowe białka lub suplementy bo mogą być podrobione. [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-11-06 16:56:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mleko-wartosci odzywcze.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    1.Istota mleka. Mleko-jest to biała nieprzezroczysta wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków, stanowiąca pokarm dla urodzonego potomstwa. Zgodnie z międzynarodową Federacja mleczarsko mleko to nic innego jak produkt doju krowy w odpowiednim okresie laktacji do którego „produktu" niczego nie dodano i niczego nie odjęto. Mleko to mieszanina [...]

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-03-14 18:04:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • dieta abs

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] każdą dietę niepohamowanego obżerania się. Wskazówka 2: pij koktajle Mikser (blender) może być wspaniałą bronią w walce z nadwagą. Zmiksowane na aksamitną masę chude mleko, niskotłuszczowy jogurt, białko serwatkowe, lód, owoce i inne smaczne rzeczy mogą z powodzeniem zastąpić normalny posiłek i stać się pożywną przekąską. Atutami koktajli [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-08-21 15:11:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ogólna charakterystyka i klasyfikacja. Fermentacja mlekowa jest jedną z najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych w świecie metod utrwalania mleka. W przeszłości metoda ta była wyłącznie stosowana w gospodarstwach domowych do utrwalania mleka różnych ssaków (krowiego, owczego, koziego, kobylego), a umiejętność wytwarzania produktów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15019 Data: 2008-07-03 15:28:44 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • odżywki , kilka istitnych uwag

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] z cukrami będzie transportował też w naszym krwioobiegu aminokwasy powstałe z wypitej proteiny. Uważam ,że wartościowym rozpuszczalnikiem do sproszkowanych odżywek jest mleko sojowe. Nie zawiera ono laktozy , natomiast posiada w swoim składzie proteiny roślinne , lecytynę , fosfolipidy a daje smak porównywalny do mleka krowiego. [...]

    Odpowiedzi: 40 Ilość wyświetleń: 6840 Data: 2005-12-08 18:58:51 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mleko czy woda?co do odżywek

    Temat
    Odżywki i suplementy

    Utarła się opinia, że woda jest lepszym dodatkiem do odżywek niż mleko. Część producentów odżywek poleca wodę jako optymalny rozpuszczalnik, a tymczasem... najnowsze wyniki badań coraz częściej kwestionują tę opinię. Lepszym rozpuszczalnikiem jest beztłuszczowe mleko! Kazeina, która nie tłumi uczucia głodu. Mleko zawiera dwa rodzaje białka: [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 5760 Data: 2009-03-16 20:12:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • sycąca moc białek-tylko tu albo ban by makel

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] poziom cukru we krwi i czujesz sie naładowany energią. Jeżeli do tej pory w twojej diecie białko stanowiło 30 procent, spróbuj znaleśc wysokobiałkowe zaminniki tego co lubisz. np jesli lubisz mleko to kupuj takie ze zwiekszoną iloscią białka, podobnie ser bialy-wybisz odtłuszczony i bogaty w białko itp itd żródło: fitnes autohrity

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 3172 Data: 2008-05-29 17:51:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mój art. z archiwum, kiedyś podwieszony na B-F http://www.pg.gda.pl/chem/Dydaktyka/Analityczna/AZS/POS3.pdf Więcej w świetnym opracowaniu http://www.pg.gda.pl/chem/Dydaktyka/Analityczna/AZS/POS3.pdf ŚCIEŻKA PRODUKCJI BIAŁEK SERWATKOWYCH: MLEKO -> SERWATKA BIAŁKOWA -> / FILTRACJE / BIAŁKO SERWATKOWE OSTROWIA.PL: "Wszystkie procesy membranowe: [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 8571 Data: 2008-09-26 13:33:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)